Vozačka dozvola i registracija mogući i bez plaćanja prekršajnih kazni.

Protivustavna je odredba po kojoj smo morali prvo da platimo kaznu koju dugujemo, pa tek onda dobijemo vozačku ili saobraćajnu dozvolu – tako je proglasio Ustavni sud u novembru.

Osporeni član 336. Zakona o prekršajima odnosio se na posledice upisa građana u registar novčanih kazni. A posledice su bile:

Da se u svrhu naplate izrečene novčane kazne, troškova postupka i drugih dosuđenih novčanih iznosa koji su evidentirani u registru novčanih kazni, kažnjenom licu dok u potpunosti ne izmiri dugovani iznos neće se dozvoliti:

1) izdavanje vozačke dozvole i probne vozačke dozvole;

2) izdavanje potvrde o registraciji, saobraćajne dozvole, registarskih tablica i registracione nalepnice, potvrde o privremenoj registraciji vozila i privremenih registracijskih tablica;

3) odjava vozila.

Posebnim zakonom moglo se predvideti i privremeno uskraćivanje izdavanja ili produženja važnosti drugih dozvola i dokumenata.

Ovakva odredba zakona bila je protivustavna  jer se njom ograničavaju ustavna prava građana. Na to je prilikom donošenja zakona ukazivao Zaštitnik građana, koji je i podneo Zahtev za ocenu ustavnosti a na sednici 3. novembra 2016. godine Ustavni sud je i potvrdio ovu činjenicu.

Po našim saznanjima, sa primenom ove odluke se kasni, pa iako se podnosioci zahteva više ne proveravaju kroz Registar u MUP-u, na tehničkim pregledima problemi sa kaznama i dalje postoje jer je E-uprava direktno povezana sa Registrom.

Iz ovog razloga, upućujemo vas da u slučaju da imate neplaćenih kazni, zahteve za produžetak registracije ne podnosite na ovlašćenim tehničkim pregledima već direktno u MUP-u.

Share on facebook
Podeli
Share on twitter
Tvituj
Share on email
Pošalji
Share on linkedin
Objavi

Možda vas zanima i

Da li ste spremni da probate Justiciju?

Neka Vaš biznis bude pravno zaštićen