Praćenje toka predmeta prekršajnih sudova od sada i online

Od danas je na internetu moguće online pratiti tok predmeta prekršajnih sudova.

Ministarstvo pravde omogućilo je građanima Srbije da u svakom trenutku imaju uvid u tok njihovog prekršajnog predmeta, pred bilo kojim prekršajnim sudom u Republici Srbiji.

Jednostavnim unošenjem broja predmeta u veb aplikaciji, građani mogu saznati u kojoj je fazi njihov predmet. Za uvid je bitno da znaju pred kojim se sudom vodi taj postupak i broj predmeta. ukoliko imaju predmet. Na dve adrese je moguće proveriti:

 • Tok predmeta prekršajnog apelacionog suda

 • Tok predmeta prekršajnih sudova

Ovo se odnosi na sve vrste prekršaja, bez obzira da li su u pitanju saobraćajni ili komunalni, da li ste uhvaćeni u krivolovu ili remećenju javnog reda i mira. Odnosi se i na pravna lica, odnosno na preduzeća koja nisu uredno vodila knjige ili ispunjavala poreske obaveze (bez krivične odgovornosti).

Veb aplikacija je prilagođena pretrazi i putem telefona i tableta pa i oni koji su na letovanju ili u inostranstvu mogu lako da dobiju informaciju koja ih zanima.

U pitanju je unapređenje već postojeće aplikacije za vođenje predmeta koju koriste prekršajni sudovi (SIPRES) i postojećeg Registra neplaćenih kazni, a projekat je realizovan uz pomoć podrške USAID projekta JRGA.

Građani koji izbegavaju sudske pozive ili ne znaju da se protiv njih vodi neki postupak,  u slučaju da se odluče da to i provere, i dalje će morati da idu u sud. Novi portal je prilagođen samo onima koji znaju da su u sudskom sporu i imaju broj svog predmeta. Od ranije je poznato da ukoliko niste platili prekršajnu kaznu, ne možete da produžite vozačku dozvolu niti da registrujete automobil.

Takođe od ranije je moguće praćenje toka predmeta pred ostalim sudovima u zemlji.

Share on facebook
Podeli
Share on twitter
Tvituj
Share on email
Pošalji
Share on linkedin
Objavi

Možda vas zanima i

Da li ste spremni da probate Justiciju?

Neka Vaš biznis bude pravno zaštićen