Vaša prava u slučaju da zateknete provalnika u kući – prevencija i samoodbrana

Nažalost, ekonomska situacija u našoj zemlji je teška, i kriza udara na

najosnovnije ljudske potrebe. Iz tog razloga, sa jedne strane, sve više ljudi se odlučuje na akte kriminala , a sa druge strane, policija ima ograničene resurse i volju da reaguje.

Iz svega napred navedenog, mi smo odlučili da vam sa pravnog aspekta približimo realnu situaciju, gde vi zatičete nepozvanu osobu u vašem stanu, a u cilju vršenja krivičnog dela, najčešće krađe.

Kako bi šanse da vi postanete žrtva tokom dešavanja ovog krivičnog dela sveli na minimum, kroz pravne savete daćemo vam smernice (ne savete iz oblasti fizičko tehničke zaštite) kako da se ponašate u ovakvim situacijama.

Za početak ćemo definisati nekoliko pojmova.

Nepozvano lice- lice koje se nalazi u vašem domu, bez vaše volje i poziva, čineći krivično delo.

Naoružan- se smatra onaj ko ima bilo kakvo hladno ili vatreno oružje, pa čak i stvar koja se može na taj način upotrebiti.

Prvenstveno ćemo pretpostaviti da vam je nepozvana osoba u kući i da vi na nju nailazite.

Želimo da naglasimo da, ukoliko okolnosti dozvoljavaju, prva vaša reakcija treba da bude pozivanje policije.

Zatim ćemo razmotriti ovaj problem kroz četiri moguće situacije

1. Nepozvano lice nije naoružano, niste ni vi

2. Nepozvano lice je naoružano, a vi niste

3. Nepozvano lice nije naoružano, a vi jeste

4. Nepozvano lice je naoružano, a i vi ste

U prvom slučaju, ukoliko nemate izbora, odnosno ukoliko ste ugroženi primena sile svakako dolazi u obzir.

Ukoliko to svedemo na običnu tuču, imate pravo da savladate protivnika, ali pri tom ne smete koristiti nikakvo oružje, I takođe ne smete  vršiti fizičku silu veću od one koja je neophodna da bi ste ga savladali. (onesposobili i stavili pod kontrolu njegovo delovanje, a do dolaska policije, nakon čega više ne smete vršiti fizičku silu).

U drugom slučaju, je situacija znatno olakšana, ukoliko ste ugroženi i uspete da savladate protivnika golim rukama, u principu ne postoji nijedan osnov po kome bi vi mogli da odgovarate zakonski, čak i ako mu naneste značajne povrede koje narušavaju njegovo zdravlje. Ovo je sve naravno pod uslovom da su se povrede dogodile u toku savladavanja protivnika, a ne naknadno.

Ukoliko lice koje vrši krivično delo(razbojnik-provalnik) nije naoružano,a vi jeste morate biti jako obazrivi, jer i najmanja greška može od vas napraviti počinioca teškog krivičnog dela. Najbolja solucija je da pošto ste već pozvali policiju pripretite oružjem i umirite provalnika. Ukoliko krene da beži nemojte ići za njim, a ukoliko krene ka vama izmičite se koliko god je moguće,pokušajte pucanj upozorenja, te ako nasrne na vas trudite se da primenite oružje tek kad baš nemate nijedan drugi izbor, jer čak i tada postoje okolnosti pod kojima ćete ovakvim postupanjem vi učiniti  krivično delo.

U četvrtom slučaju situacija se jako komplikuje, svaki pogrešan potez može dovesti do potencijalnog gubitka života, ali je tanka linija između spasavanja života i imovine i činjenja krivičnog dela (pokušaj ubistva, ubistvo u prekoračenju nužne odbrane itd….). U ovakvim situacijama mora postojati osnovan razlog da bi vi upotrebili svoje oružje. Dakle, tek ukoliko vam je život ugrožen, odnosno ukoliko primetite da se lice sprema da vas napadne ili to već čini svakako da upotreba oružja dolazi u obzir, ali ponovo naglašavamo da to možete učiniti samo u meri koja je neophodna da otklonite njegov napad. (npr. Ukoliko vas neko napadne nožem,a i vi posedujete jedan, bilo koji manevar, pa i ubod na neko mesto koje ne ugrožava život a onesposobljava protivnika, je jedini legitiman potez). Međutim kako je u ovakvim situacijama teško vršiti takve procene, sasvim je dovoljno da se trudite da vam upotreba oružja koje posedujete bude krajnji izbor i to tek pošto se protivnik sprema da upotrebi svoje.

Nemojte gubiti iz vida da vi u ovakvoj situaciji treba da zaštitite sebe,sebi bližnje i imovinu koju posedujete od napada kriminalaca, a ne da se borite protiv njih.

Borbu protiv kriminalaca prepustite policiji I pravosuđu, a vi ako imate bilo kakvo pravno pitanje slobodno nam se obratite.

Share on facebook
Podeli
Share on twitter
Tvituj
Share on email
Pošalji
Share on linkedin
Objavi

Možda vas zanima i

Da li ste spremni da probate Justiciju?

Neka Vaš biznis bude pravno zaštićen