Sprečavanje zaplene – STOP za izvršenje sudskom izvršitelju

Ako je neko drugi dužnik, a izvršitelj krenuo u zaplenu vaše imovine, postoji način da to sprečite.

Često se dešava da dugovanje koje je dospelo kod sudskog izvršitelja nije učinilo lice koje je vlasnik nepokretnosti, odnosno imovine koja je predmet izvršenja. To može biti bliski srodnik (roditelj, supružnik ili bivši supružnik), ali čak ne mora biti ni u srodničkom odnosu sa dužnikom (bivši podstanar…). Odnosno, može biti bilo koje treće lice koje nije ni poverilac ni dužnik već pojedinac koji tvrdi da nije napravio dug i poseduje dokaz o tome, a time stiče i pravo sprečavanja izvršenja.

U tom slučaju, vama će stići rešenje o dugovanju za koje nije unapred provereno da li ste baš vi stvarni dužnik, ili vaš podstanar koji je koristio stan ali “zaboravio” da plati račune u periodu korišćenja.

Slučajeva je mnogo, a mi ćemo navesti jedan primer iz prakse:

Prilikom prodaje nepokretnosti vlasnik stana je dužan da odjavi brojilo i prijavi promenu vlasništva. Međutim, neretko se dešava da novi vlasnici ne prijave brojilo na svoje ime pa računi nastave da stižu na staru adresu. Novi vlasnik je nastavio da koristi struju, ali istu nije plaćao.

U nadležnosti Elektrodistribucije nije da obaveštava potrošača o neophodnoj odjavi brojila. Prijava i odjava brojila može se uraditi  sa kupoprodajnim ugovorom i bez prisustva novog vlasnika a ukoliko je dugovanje predato sudskom izvršitelju, o postupku možete biti obavešteni tek kada vam stigne izvršni postupak naplate, odnosno plenidba imovine.

Ovo je jedan karakterističan slučaj prakse sudskih izvršitelja koji se može osporiti adekvatnim i brzim reagovanjem – ulaganjem prigovora na zaključak o izvršenju u zakonski predviđenom roku od pet dana. Takođe, moguće je i efektnije zaštititi svoja prava u izvršnom postupku. Dovoljno je da prilikom pokušaja uručenja rešenja o zapleni, lice kojem se stavlja na teret dug, dostavljaču predoči informacije o tome da je stvarni dužnik odselio sa adrese i priloži neki dokaz o tome.

U ovakvim slučajevima poverilac može da uvaži primedbu, ili ukoliko se ne izjasni o istoj, sud može uputiti treće lice na pokretanje parničkog postupka. Neretko se dešava da građani sami namire tuđa potraživanja kako ne bi došlo do većih sudskih troškova od samog iznosa duga.

Sistem pravne zaštite koji nudi Justicija, u ovakvim slučajevima je jedno od najboljih rešenja da zaštitite svoja prava, i u zakonskom roku, sprečite zaplenu imovine, ali i budete pošteđeni troškova parničnog postupka. Kao korisnik nekog od naših programa pravne zaštite, svoje pravo ostvarujete na najefektivniji način – u samom startu.

Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju omogućuje brže rešavanje mnogobrojnih predmeta dugovanja i tako sprečava zastarevanje, ali i proširuje nadležnost izvršitelja. Dobra vest za poverioce, ali loša za dužnike.

Zakon je stupio na snagu 1.jula 2016. godine i uveo značajne novine u praksu sudskih izvršitelja, ali i prebacio deo nadležnosti sudova direktno izvršiteljima.

Sudski izvršitelj po novom zakonu, donosi rešenje o izvršenju na osnovu verodostojne isprave radi namirenja novčanog potraživanja nastalog iz komunalnih usluga i srodnih delatnosti, međutim od 1. jula više nije u obavezi da obaveštava opomenom izvršnog dužnika, već može odmah pokrenuti postupak izvršenja.

Share on facebook
Podeli
Share on twitter
Tvituj
Share on email
Pošalji
Share on linkedin
Objavi

Možda vas zanima i

Da li ste spremni da probate Justiciju?

Neka Vaš biznis bude pravno zaštićen