Pravilno izdavanje fiskalnih računa u slučaju “provokativne kupovine”

Ukoliko ste vlasnik objekta koji se bavi trgovinom dobara na malo i pružanjem usluga fizičkim licima, dužni ste da za svaku pojedinačnu transakciju izdate fiskalni račun/isečak.

Vrlo često se dešava da ovlašćena službena lica, na vrlo proračunat i zakonski neadekvatan način pokušavaju da utvrde da li trgovci izdaju fiskalne račune, a neretko ih na volšeban način i navode da ih ne izdaju ili izbegavaju da ih uzmu.

Kako bi se nosioci male privrede zaštitili od ovakve destruktivne prakse od strane ovlašćenih, ali često i nestručnih lica, trebalo bi imati u vidu sledeće zakonske mehanizme prevencije i zaštite.

Prvo i osnovno, ovlašćeno službeno lice pri utvrđivanju da li u postupku izdavanja fiskalnog računa postoje određene nepravilnosti, mora se držati sledeće procedure:

Poreski inspektor ima pravo da obavlja tzv. “provokativnu kupovinu” gde on kupuje određen proizvod ili trazi određenu uslugu, ne predstavljajući se ko je on zaista (značkom ili rešenjem o poverenim ovlašćenjima), a nakon čega traži naplatu od prodavca/ pružaoca usluge. Ukoliko uz naplatu ne dobije fiskalni isečak, on se legitimiše i započinje procedure sačinjavanja zapisnika.

Posmatrajući gore navedenu proceduru, poreski obveznik treba da ima na umu da zakon vrlo opširno i neprecizno određuje trenutak u kome čini sam prekršaj.

Vrlo je bitno imati u vidu da zakon kaže da “ukoliko ne dobijete fiskalni račun, niste dužni da platite”.

Iz ovoga, na prvi pogled, proizilazi da izdavanje fiskalnog računa mora prethoditi samoj naplati.

Međutim u praksi se vrlo često dešava da sami kupci, korisnici usluga, gosti ugostiteljskog objekta svojevoljno daju novac istovremeno kada traže naplatu. U tom slučaju prodavac/ pružalac usluge je dužan da u trenutku vraćanja kusura ispostavi fiskalni račun, a ukoliko kusura nema, u najkraćem mogućem roku od uzimanja novca uruči kupcu fiskalni račun.

Ovde je očigledno da potrebe prakse i svrsishodnosti poslovanja ukazuju da mora postojati volja, praćenja faktičkom radnjom izdavanja računa, te da ona ne mora biti istovremena sa vršenjem naplate što poreski inspektori vrlo često zloupotrebljavaju.

U gore navedenom slučaju, svaki poreski obveznik pri samoj naplati treba da naglasi da će izdati fiskalni račun odmah po vraćanju kusura (ako nema kusura u najkraćem mogućem roku od uzimanja novca).

U slučaju da je u međuvremenu započeo pružanje usluge prema više klijenata u isto vreme, ukoliko svrsishodnost to nalaže, može prvo dovršiti pružanje usluga, pa tek onda izdati fiskalni račun svakom pojedinačno. U ovom slučaju, takođe je vrlo bitno jasno naglasiti da će svako dobiti fiskalni račun odmah po završetku pružanja već započetih usluga.

Nakon najave Poreske uprave o pojačanoj kontroli ugostiteljskih objekata, nakon prvog radnog vikenda uprava je saopštila da je od 26 kontrolisanih objekata u Srbiji, nepravilnosti utvrdila u 22, odnosno u 85 odsto objekata. Poreski inspektori obilazili objekte na terenu i van propisanog radnog vremena.

Pored kontrole prometa i fiskalnih kasa, predmet interesovanja je i radnopravni status radnika koji su zapošljeni u kontrolisanim objektima, knjigovodstvo i stanje na zalihama.

Share on facebook
Podeli
Share on twitter
Tvituj
Share on email
Pošalji
Share on linkedin
Objavi

Možda vas zanima i

Da li ste spremni da probate Justiciju?

Neka Vaš biznis bude pravno zaštićen