Oslobađanje ili povraćaj PDV-a prilikom izvoza dobara

Siromašna srpska privreda pretežno je uvozno orjentisana, ali postoje segmenti male i srednje privrede koji šansu za razvojem vide isključivo u trgovini sa inostranstvom. Ova vrsta preduzeća, poštujući sve zakonske okvire od kojih mnogi nisu usklađeni sa zakonima u evropskoj Uniji, lako može da ima dodatni gubitak na povraćaju PDV-a samo iz razloga što je tura za isporuku stigla poslednjeg petka u mesecu, a vikend je u prelaznim danima između dva meseca.

Ovaj tekst  je namenjen tom segmentu privrede i pokušaćemo da vam ukažemo na potencijalne probleme vezane za oslobađanje ili povraćaj PDV-a prilikom izvoza robe u inostranstvo. Akcenat nije samo u pravcu savetovanja kako da delujete u zakonskim okvirima, već  i kako da izbegnete greške koje mogu negativno uticati na kratkoročnu soleventnost i protok novca.

Porez na dodatu vrednost je u suštini porez na potrošnju. Kada neko srpsko preduzeće izvozi robu u inostranstvo ta roba će biti potrošena u inostranstvu i oslobođena plaćanja PDV-a u Srbiji. Treba imati u vidu da se PDV plaća u odredjenom obračunskom periodu – na mesečnom nivou. Prilikom izvoza, roba mora doći na carinski terminal kako bi dobila potrebnu dokumentaciju za izvoz a od dobijanja te dokumentacije mora napustiti zemlju u roku od 24 sata.

Najčešći problem javlja se kod transporta robe kamionima u momentima kada se prelazni dani izmedju dva meseca poklapaju sa vikendom. Na primer, roba je u fabrici spremna za utovar i transport u petak 29. u mesecu, kamion dolazi na utovar u subotu 30. ujutru i kreće na carinski terminal. Kamion završava sa rascarinjenjem i uzima svu potrebnu dokumentaciju istog dana. Određene zemlje u okruženju, a narocito članice EU uvode zabranu upravljanja teretnim vozilima subotom i nedeljom, a pogotovo pred velike praznike ili u sezoni godišnjih odmora. Imajući u vidu te činjenice, navedeni kamion će napustiti zemlju u ponedeljak, 1. u narednom mesecu. To znaci da je prodavac robe dužan da plati PDV za obračunski period za protekli mesec, bez mogućnosti da bude oslobođen PDV-a za robu koju je kamion izvezao, a koja je bila ocarinjenja u petak 29. u mesecu, ali je izašla iz zemlje 1. narednog meseca. Za robu koja je napustila zemlju 1. u mesecu prodavac moze da traži povraćaj PDV-a tek na kraju obračunskog perioda za taj mesec.

Iz gore navedenog se jasno vidi da ukoliko je roba ocarinjena i napusti zemlju za vreme istog obračunskog perioda, prodavac može tražiti odbijanje PDV-a za izvezeni iznos bez angažovanja likvidnih sredstava. Ukoliko roba fizički ne napusti zemlju i pređe u drugi obračunski period, prodavac mora uplatiti PDV, a povraćaj zatražiti tek na kraju tog meseca, te mu likvidna sredstva ostaju zarobljena za taj period.

Nas savet je da prilikom ugovaranja roka isporuke sa inostranim kupcima, imate u vidu gore navedene činjenice, te se držite pouzdanih rokova koji su dovoljno udaljeni od prelaznih perioda. 

Share on facebook
Podeli
Share on twitter
Tvituj
Share on email
Pošalji
Share on linkedin
Objavi

Možda vas zanima i

Da li ste spremni da probate Justiciju?

Neka Vaš biznis bude pravno zaštićen