Osiguranje od otkaza putovanja

Poslednjih godina sve više turista odlučuje se i za uplatu osiguranja od otkaza putovanja, koje je u savremenom svetu praksa već dugi niz godina ali kod nas se smatra nepotrebnim troškom iz razloga što može da košta i do pet odsto vrednosti aranžmana.

Ali, ni ovo osiguranje nije bez rizika. Iako osiguravači i agencije kažu da uz ovaj papir putnici mogu da računaju na povraćaj kompletnog iznosa, u slučaju iznenadne smrti člana uže porodice, obeštećenje nije moguće ako je preminuo roditelj koji ne živi na istoj adresi na kojoj i putnik koji otkazuje aranžman.

Svakako treba znati i da lokalni teroristički napad, eksplozija, zaraza, epidemija i druge bolesti, elementarne nepogode, klimatski uslovi za koje nije proglašeno vanredno stanje od nadležnih državnih organa matične ili zemlje putovanja, nisu dovoljan razlog za povraćaj kompletnog iznosa aranžmana.

Novčanom kaznom od 120.000 do 800.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako u slučaju otkaza putovanja putnicima u zakonskom roku ne izvrši povraćaj uplaćenih sredstava (član 45. stav 1. tačka 6 Zakona o turizmu).

Share on facebook
Podeli
Share on twitter
Tvituj
Share on email
Pošalji
Share on linkedin
Objavi

Možda vas zanima i

Da li ste spremni da probate Justiciju?

Neka Vaš biznis bude pravno zaštićen