Koliko ćete platiti kaznu ako vaš pas ujede nekog?

Rezultat nezainteresovanosti države za ovaj problem je veliki broj krvoločnih pasa koje vlasnici drže kako im je volja, ali i veliki broj lutalica, koje vlasnici ostavljaju na ulici, pa svakodnevno ujedaju prolaznike.

U poslednje vreme zabeležen je veliki broj napada pasa. Dešavaju se i slučajevi ujeda pasa lutalica, ali i napadi na vlasnike. Poslednji u nizu je slučaj kada je pas nasmrt izujedao svoju vlasnicu uSubotici dok ga je hranila.

Marija N. K. (68) iz Subotice je hranila psa koji je bio u boksu i on ju je tom prilikom napao i izgrizao do smrti. Prema rečima očevidaca, nastradala je penzionerka M. K. E. koja je u svom vlasništvu velikog psa rotvajlera držala već pet godina.

Nakon ovoga i prethodnih sličnih slučajeva postavlja se pitanje da li vlasnik može da utiče na agresivnost svog psa i kolike su kazne za vlasnike čiji pas izujeda ili usmrti nekog.

HOROR U SUBOTICI: Rotvajler izujedao vlasnicu do smrti!

Prema zakonskoj regulativi, rasa psa pitbul terijer zabranjena je u Srbiji i kazna za vlasnika koji poseduje ovog psa je do 500.000 dinara. Ostale rase koje se smatraju opasnom, poput bul terijera, staforda, američkog terijera i mini bula, moraju se čuvati prema strogim pravilima, koja su postavljena po ugledu na evropske zemlje.

Opasne pse mogu da šetaju samo punoletne osobe, sa povocem i brnjicom, psi se moraju čuvati u prostoru koji je zaključan i iz kog pas ne može da pobegne, mora da bude obeležen mikročipom i vlasnik psa mora da ima ispit socijalizacije koji izdaje Kinološki savez Srbije.

Share on facebook
Podeli
Share on twitter
Tvituj
Share on email
Pošalji
Share on linkedin
Objavi

Možda vas zanima i

Da li ste spremni da probate Justiciju?

Neka Vaš biznis bude pravno zaštićen