Kažnjavanje za neplaćeni parking nezakonito

Parking Servis ne može da kažnjava, zato što je to javno komunalno preduzeće, a ne državni organ. Jedino državni organi imaju zakonske ingerencije da kažnjavaju i to isključivo na osnovu zakonskih odredbi – nikako samovoljno.

Javni parking je po zakonu definisan kao posebno obeležena površina koja je namenjena za parkiranje i zaustavljanje motornih vozila. Odlukom Gradskih i opštinskih vlasti, JKP Parking Servis je dobio ovlašćenja da naplaćuje parking na za to obeleženim mestima po gradskim parking zonama. Međutim, ovakva odluka ne može biti sama po sebi važeća, jer jedino Zakon može davati ovakva ovlašćenja – a što u konkretnom primeru nije slučaj.

Kada se parkirate na jednom od obeleženih parking mesta vi ste u suštini pristali na plaćanje cene parkiranja po satu, a u maksimalnom vremenskom trajanju koje je određeno za svaku zonu pojedinačno. Ukoliko ne platite parking ili se zadržite posle isteka trajanja parkiranja, vas će na automobilu sačekati kazna za parkiranje.

Tu počinje sva nezakonitost postupanja koju JKP Parking servis uz pomoć gradskih vlasti uporno pokušava da nametne građanima Srbije. Zakon svakako ne poznaje kao način uručenja ijednog pisma, a kamoli kazne na način da ona bude zakačena na brisač.

Ukoliko ste pak, nepropisno parkirali auto a da ste se pri tome zadržali duže od 3 minuta JKP Parking servis vam može odneti vozilo “paukom” sa javne površine a da na samom mestu to nije znakom izričito dozvoljeno. Postojanje saobraćajnog znaka o zabrani ili dozvoli parkiranja je preduslov da se Zakon poštuje.

AutopaukGradsko veće u Nišu je 1. avgusta uredbom donelo odluku i da JKP Parking servis može vršiti “hapšenje automobila lisicama” odnosno posebnim uređajima koji sprečavaju pomeranje točkovima i to na mestima van zoniranih delova grada zbog toga što smetaju ili predugo stoje, odnosno vlasnik nije u blizini, iako ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja. Za njihovo skidanje i oslobađanje automobila mora se od 1. avgusta platiti kazna od 4.000 dinara.

Neretko se dešava i da radnici JKP Parking servisa sami slikaju vozilo  i sami procenjuju da li je vozilo nepropisno parkirano i time krše Zakon, jer takvu odluku može da donese isključivo saobraćani policajac. Slobodno tumačenje zakona od strane javnog servisa je nedopustivo.

Imajući u vidu sve gore navedeno, građanima savetujemo da ukoliko imaju neplaćenih takozvanih “Kazni” ili “Dnevnih karata”, a koje su dospele na naplatu, to jest na izvršenje, da napišu prigovor na rešenje o izvršenju ili da, kao korisnici jednog od programa pravne zaštite kod Justicije, iskoriste servis na koji imaju pravo – da advokat u njihovo ime ispostavi odgovarajući prigovor i tako olakša ostvarivanje njihovih zakonskih prava koliko god je to moguće.

Ukoliko je potrebno, protiv JKP Parking servis moguće je podneti i tužbu zbog kršenja odredbi iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (član 66 i član 296, stavovi 1,2 i 6).

Share on facebook
Podeli
Share on twitter
Tvituj
Share on email
Pošalji
Share on linkedin
Objavi

Možda vas zanima i

Da li ste spremni da probate Justiciju?

Neka Vaš biznis bude pravno zaštićen