Kako smanjiti dugovanja trgovaca prema dobavljačima ?

Neverovatnih 6,4 milijarde evra duguju trgovci na veliko i malo dobavljačima! Ovaj dug ozbiljno preti da uguši mali broj zdravih preduzeća kao i da se prelije na potrošače povećanjem cena proizvoda…

Agencija za privredne registre je u svom godišnjem finansijskom izveštaju za 2015. godinu objavila podatke da su obaveze iz poslovanja trgovine na veliko i malo bile oko 777,5 milijardi dinara što je za sedam odsto više nego u 2014. godini. Kako su objasnili, ova stavka u izveštaju obuhvata najvećim delom obaveze prema dobavljačima, te se slobodno može reći da su ovo isključivo dugovanja prema njima. Reč je o kratkoročnim obavezama trgovinskog sektora nastalim, najvećim delom, iz poslovanja u toku 2015. godine.

Naravno, ova dugovanja mogla bi znatno da se smanje angažovanjem iskusnih pravnih timova koji bi mogli zakonskim putem da ubrzaju naplate potraživanja. Zakon o rokovima plaćanja koji je na snazi od aprila 2013. godine obavezuje opštine i javna preduzeća da plaćaju u roku do 45 dana, a privatne firme do 60 dana.

Justicija svojim korisnicima, pretplatnicima jednog od programa za pravna lica, omogućuje kompletnu pravnu zaštitu u ovom domenu. Naplata potraživanja mogla bi znatno skratiti lanac neplaćanja, a time i zaštititi krajnje kupce i korisnike od eventualnih poskupljenja proizvoda, kao i smanjiti opterećenje nacionalne ekonomije.

Share on facebook
Podeli
Share on twitter
Tvituj
Share on email
Pošalji
Share on linkedin
Objavi

Možda vas zanima i

Da li ste spremni da probate Justiciju?

Neka Vaš biznis bude pravno zaštićen