3 prava radnika čije preduzeće ide u stečaj

Štetu najviše trpe radnici kad preduzeće ide u stečaj – ostaju bez zaposlenja i redovnih primanja. Najčešće im preduzeće duguje i po nekoliko plata… Važno je znati koja prava u takvoj situaciji zaposleni imaju i odmah preduzeti neophodne korake da bi ih ostvarili:

1. Kako da zaostalih plata?

2. Ko će da im plaća zdravstveno osiguranje?

3. Kako dobiti finansijsku pomoć za nezaposlene?

Nažalost neretko se dešava da u Srbiji neko od velikih preduzeća u državnom vlasništvu ode u stečaj, a kako činjenice ukazuju, taj trend će se nastaviti i dalje.

Na hiljade radnika tih preduzeća ostaju bez posla a velika većina njih ostaje uskraćena za osnovna saznanja o svojim pravima. Zbog ove činjenice, a i zbog same finansijske situacije u kojoj se nalaze, oni bivaju onemogućeni da konsultuju pravne stručnjake i ostvare svoja prava.

U ovom tekstu ćemo nastojati da obradimo najbitnije činjenice koje se tiču prava radnika u datom slučaju.

Kada se govori o stečaju, prvenstveno treba imati na umu, da on predstavlja institute kolektivnog namirenja poverilaca, generalnim izvršenjem na imovini stečajnog dužnika, čime on prestaje da postoji kao pravni subjekat.

To znači da određeno preduzeće nije u mogućnosti da izmiri svoje finansijske obaveze, te kada se ispune zakonom predviđeni uslovi, pristupa se isplati prema svim poznatim licima (pravnim i fizičkim) iz njegove celokupne imovine.

Dakle, u ovakvom slučaju, radnici gube svoja radna mesta. U navedenom slučaju, svaki radnik ima pravo da mu se isplate one plate koje mu je preduzeće dužno, a najviše 12 poslednjih plata.  Ukoliko u stečajnoj masi nema dovoljno sredstava da se radnicima isplate zaostala potraživanja, radnici se mogu obratiti fondu solidarnosti od koga mogu naplatiti poslednjih 9 dugovanih plata i to u minimalnom iznosu koji država propisuje za zaposlena lica u trenutku podnošenja zahteva za ovakvu naplatu (trenutno to iznosi 121 EUR na mesečnom nivou).

Treba imati na umu da ovakva dugovanja radnik mora prijaviti u stečajnom postupku i da se radnici preduzeća u stečaju prvi naplaćuju iz imovine preduzeća.

Po dobijanju otkaza, radnik ima pravo i da se prijavi nacionalnoj službi za zapošljavanje, te da za vreme dok traži posao (preko njih ili samostalno), dobije zdravstvenu zaštitu o državnom trošku (knjižica se overava svaka 3 meseca).

Takođe, ima pravo i na pomoć od strane države, čiji iznos i dužina trajanja zavise direktno od godina staža koje lice ima.

Ovo su suštinska prava koje ima svako lice koje je bilo zaposleno u preduzeću koje je u stečaju, a kako mi znamo da je svaki slučaj specifičan na svoj način, za sva dalja pitanja i preciznije odgovore treba konsultovati pravnog stručnjaka.

Share on facebook
Podeli
Share on twitter
Tvituj
Share on email
Pošalji
Share on linkedin
Objavi

Možda vas zanima i

Da li ste spremni da probate Justiciju?

Neka Vaš biznis bude pravno zaštićen